Algemene informatie

Synchroonzwemmen is een soort ballet in het water en bestaat uit twee verschillende onderdelen: techniek en uitvoeringen. Bij de techniek train je de afzonderlijke figuren die in een uitvoering voorkomen. Deze figuren moet je goed kunnen beheersen, voordat er een uitvoering kan worden gezwommen. De techniek wordt tijdens de trainingen stapsgewijs en op verschillende niveaus aangeleerd. Elk niveau wordt afgesloten met een diploma, dat via wedstrijden wordt behaald. Er zijn 9 diploma’s en voor elk ervan moet een aantal basistechnieken en figuren worden beheerst.

Vanaf de Age 1 (leeftijdscategorie 10-12 jaar) worden ook uitvoeringen gezwommen. Een uitvoering is het zwemmen op muziek, waarbij verschillende aspecten van de techniek worden samengevoegd tot een geheel.

Er zijn meerdere soorten wedstrijden per jaar. Elk jaar wordt ook een synchroonzwemgala georganiseerd in de Hispohal. Dit is een grote show waar alle synchroonzwemsters, jong en oud, aan moe doen en waarbij iedereen kan komen kijken.

Benodigdheden

Om te kunnen synchroonzwemmen heb je een aantal materialen nodig. Allereerst natuurlijk een badpak, bij wedstrijden is een zwart badpak verplicht. Daarnaast is een strakke witte badmuts ook verplicht bij de wedstrijden. Bovendien heb je ook een neusklem nodig, zodat onder water het water niet in de neus komt.

Trainingstijden

De synchroonzwemafdeling traint op 2 verschillende dagen in de Hispohal te Hilvarenbeek.

Dinsdag: 18.00 – 19.00

Zaterdag: 08.30 – 10.30

Toelatingseisen

Om lid te worden van de synchroonzwemafdeling van De Dokkelaers is een redelijke zwemvaardigheid vereist. Ook is lenigheid en maatgevoel bij deze sport erg belangrijk.

Voor een proefles of vragen en informatie kan er contact worden opgenomen met de contactpersoon van de afdeling: Claudia van Gestel

(mail: info@dokkelaers.nl)

Voor meer informatie over synchroonzwemmen kun je gaan kijken op deze website: